Auszkultációs vérnyomásmérők

Az auszkultációs vérnyomásmérők a Korotkoff hangok érzékelésével határozzák meg a vérnyomásértéket. A mérőegységhez csatlakoztatott felfújható mandzsettát a felkarra helyezzük a szív magasságába. A mandzsettát vagy a pumpa segítségével fújjuk fel manuálisan vagy – ahogy a Tensoval duo control esetében – a készülék automatikusan fújja fel, amíg az artériát teljesen elszorítja (kb. 30 mmHg-rel a szisztolés érték fölé). A mandzsettában lévő nyomást lassan csökkentjük. Ahogy a nyomás esik a mandzsettában koppanásszerű hangok hallatszanak (Korotkov-hangok), amikor a véráram újból megindul az artériában. Azt a nyomást, amelyeknél ez a hang megjelent, szisztolés vérnyomásként jegyzik fel és rögzítik. A mandzsettában tovább csökkentik a nyomást. Amikor a hang már nem hallatszik, a mért értéket diasztolés vérnyomásként rögzítik.

 

Higanyos manométer

Auszkultációs vérnyomásmérők

A vérnyomásmérő készülékeknek ezt a típusát a vérnyomásmérés „arany standardjának” tekintik, mivel rendkívül pontos és megbízható. Ezért a klinikai hitelesítési vizsgálatok során elsősorban ezt használják referencia-módszerként. Toxikológiai és ökológiai jellemzői miatt (higany) a kormányzati szervek korlátozzák, vagy éppenséggel tiltják használatát az Európai Unió legtöbb tagállamában.
Az alapvető mérési elv ugyanaz, mint a sztetoszkópok esetében.

 

Sztetoszkóp

Auszkultációs vérnyomásmérők

A sztetoszkópot főként orvosi rendelőkben használják megbízhatósága és pontossága miatt. A higanyos manométerekkel szemben a pulzusjeleket mechanikus technológia alakítja át leolvasható értékekké.

Működési mód
A manométer általában felfújható mandzsettából, mérőegységből (a manométerből), a kettőt összekötő csőből és (azokban a modellekben, amelyek nem fújódnak fel automatikusan) a felfújáshoz szükséges pumpából áll, amelyet szintén cső köt össze a mandzsettával. A felfújást végző pumpa egyirányú szelepet tartalmaz, amely megakadályozza, hogy a nyomás véletlenül elszivárogjon, valamint van egy beállítható leeresztő szelep is, amely lehetővé teszi, hogy a kezelő ellenőrzött módon csökkentse a rendszerben a nyomást.
A mandzsettát a felkarra helyezik, nagyjából a szív függőleges magasságában, miközben az személy ülő helyzetben van. A mandzsettát felfújják, amíg az teljesen elszorítja az artériát. A vizsgáló sztetoszkóppal hallgatja a brachiális artériát a könyök fölött, miközben lassan csökkenti a nyomást a mandzsettában. Ahogy a nyomás esik a mandzsettában koppanásszerű hangok hallatszanak (Korotkov-hangok), amikor a véráram újból megindul az artériában. Azt a nyomást, amelyeknél ez a hang megjelent, szisztolés vérnyomásként jegyzik fel és rögzítik. A mandzsettában tovább csökkentik a nyomást. Amikor a hang már nem hallatszik, a mért értéket diasztolés vérnyomásként rögzítik.

Sztetoszkópos mérés az orvosi rendelőben: a helyes mérési folyamat