Gyógyszeres kezelés

Ha szükséges a gyógyszeres kezelés, akkor ezt következetesen és rendszeresen kell végezni. A következő gyógyszer/készítmény csoportok állnak rendelkezésre a hipertónia kezelésére:

ACE-gátlók és AT-1 receptor antagonisták
Az ebben a kategóriában található gyógyszerkészítmények különböző módon tágítják a vénákat. Alapvetően az angiotensin II. nevű vérnyomásnövelő hormon kialakulását akadályozza meg. A vérnyomás tartós csökkenését érik el és megakadályozzák a szervek károsodását.

Vizelethajtók (diuretikumok)
A tiazid diuretikumok és „csúcshatású” kacsdiuretikumok (különösen a veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén), illetve a kálium-visszatartó vizelethajtók a vesére ható gyógyszerek közé tartoznak. Növelik a só és víz kiválasztását a vesében és hatékonyabbak más vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel kombinálva. Hosszútávon a diuretikumok csökkentik a vérnyomást azáltal, hogy mérséklik az érszűkületi ingerekkel kapcsolatos érzékenységet. Mivel nagyobb dózisban történő szedése az ásványi anyagok kiválasztását idézi elő (pl. kálium, diuretikum szedése esetén), káliumban gazdag ételek (pl. banán, aszalt gyümölcsök, burgonya) fogyasztása javasolt és az ásványi anyagok bevitelét tabletta szedésével ajánlott kiegészíteni.

Béta-blokkolók
Béta-blokkolók gyógyszerek, amelyek blokkolják az ún. β-receptorokat. Ez gátolja bizonyos stressz-hormonok hatását. Ezek a stressz-hormonok (norepinephrine, epinephrine) stimulálják a szerveket, többi között a szívet is. Ha ezeket blokkolják, a pulzus és a vérnyomás csökken, továbbá a szívverés erőssége is. A szív ezáltal valamelyest lassabban ver és csökken a terhelése.

Kálcium-antagonisták és/vagy kálcium csatorna blokkolók
A kálcium-antagonisták blokkolják a kálcium csatornát a szívizom sejtjeiben és a sejtek közötti térben. Csökkentik a kálcium bejutását ezekbe a sejtekbe, ez által csökkentik az erekre ható nyomást, tehát mérséklik a vérnyomást.

A fenti kategóriákba tartozó gyógyszereket külön-külön is felírhatja az orvos, illetve a fentiek kombinációja is elképzelhető – figyelembe véve a lehetséges elsődleges, illetve másodlagos rendellenességeket (tüneteket). Ha a kezdeti kezelés nem megfelelő, a gyógyszer vagy a kombináció változtatható, amíg a vérnyomás mértéke a megfelelő szintet meg nem üti.

A páciensek alkalomadtán a gyógyszeres kezelést kényelmetlennek tapasztalják, mivel a vérnyomás csökkenése az érintett személyt fárasztja és kimeríti. A szervezetnek először alkalmazkodnia kell az alacsonyabb vérnyomáshoz. A gyógyszereket ezért folyamatosan kell szabályozni, azaz kisebb mennyiséggel kezdeni a kezelés kezdetén, majd növelni az adagot lépésről-lépésre. Így a szervezetnek van elég ideje, hogy lassan alkalmazkodjon az alacsonyabb vérnyomáshoz. Ez eltarthat akár egy hónapig is.

A hipertónia kezelése