Hogyan mérjük a vérnyomásunkat

A vérnyomásmérés 10 aranyszabálya:

  1. Mindig azonos időpontban (a nap azonos órájában) mérjen vérnyomást. Egy embernek kb. 100,000 különböző vérnyomás értéke van naponta, így az egyéni mérések önmagukban nem adnak értékelhető eredményt. Csak a nap ugyanabban az időszakában, hosszú távon végzett rendszeres vérnyomásmérés biztosítja a vérnyomás értelmezhető értékelését.
  2. A mérést megelőző 1 órán belül ne dohányozzon, és ne kávézzon!
  3. A mérés előtt 2-3 percig üljön nyugodtan. Még az ülőmunka is emeli a vérnyomást: a szisztolés értéket átlagosan 6 mmHg-rel, a diasztolés értéket 5 mmHg-rel.
  4. Ne mérjen vérnyomást erős vizelési kényszer esetén. A megtelt vízhólyag akár 10 mmHg-rel is növelheti a vérnyomást.
  5.  Mérés előtt olvassa el figyelmesen a használati útmutatót. A vérnyomásmérő helyes használata segít abban, hogy pontos eredményt kapjon.
  6. Csuklós vérnyomásmérő használata esetén tartsa a készüléket a szív magasságába a mérés közben. Felkaros készülék használata esetén, a felkarra helyezett mandzsetta automatikusan a megfelelő magasságba kerül (a szív magasságába).
  7. Mérés alatt ne mozogjon, és ne beszéljen! A beszéd a mért értékeket kb. 6-7 mmHg-rel növeli.
  8. Két mérés között várjon legalább 1 percet, hogy a vénák a nyomást követően megpihenjenek az új mérést megelőzően!
  9. Jegyezze fel a vérnyomásértékeket a vérnyomásnaplóban: a vérnyomásnaplóban mindig jegyezze le a mért értékeket és a beszedett gyógyszereket a dátum és időpont megjelölésével!
  10. Mérje vérnyomását rendszeresen. Ha az értékek javulnak is, folytassa vérnyomásának rendszeres ellenőrzését kontrol céljából!