Magas vérnyomás és progresszív izomlazítás

(féle Jacobsen)

A progresszív izomlazítás célja, hogy a relaxáló személy tudatosan megtapasztalja a feszültség érzése és a relaxáció közötti különbséget, illetve a nyomást és nyomásenyhülést. A test minden izomzata – a fejtetőtől a lábujjakig – megfeszül, majd megpihen. Amikor a stressz okozta izomfeszültség enyhül, a stresszt is kiengedjük.
A gyakorlatot ülve, csukott szemmel kivitelezzük.

A progresszív izomlazítást bárhol és bármikor végezhetjük, legyen az éjszaka lefekvés előtt, értekezlet alatt, félelemérzet esetén, vizsga előtt, az irodában, a vonaton/repülőgépen vagy bármely más szituációban.
Könyvek, kazetták vagy CD-k segítségével saját magunk is elsajátíthatjuk a módszert. Számos tanfolyam áll rendelkezésre, ahol a progresszív izomlazítás technikája elsajátítható.

Hogyan végezzük a gyakorlatokat?

  • Először is egy adott izomcsoportra koncentráljunk, pl. a jobb kéz. Szorítsuk lassan ökölbe kezünket. Érezze a feszültséget a jobb kéz izomzatában és feszítse az izmokat minél jobban.
  • Tartsa így a kezét ökölbe szorítva 5-8 percig.
  • Ezután lazítsa el a kezét kb. 30 másodpercig. Ismételje meg a gyakorlatot.
  • 40 másodpercnyi pihenés után „dolgozzon meg” egy másik izomcsoportot

 

A gyakorlatot végző érzi az izom-összehúzódást és az ellazulást. Idővel gyorsan ráérzünk arra, hogy a gyakorlatok számát milyen gyorsan növeljük, milyen gyakran végezzük a gyakorlatokat és mikor hagyjuk abba ahhoz, hogy a progresszív izomlazítás eredményre vezető legyen.

Hipertónia és stressz