Magas vérnyomás és az autogén tréning

Az autogén tréning esetében a relaxációt a vizualizáció segítségével rendszeresen végzett gyakorlatok során érjük el, pl.: „A karom egyre melegebb lesz” vagy „A szívem nyugodtan, erősen és egyenletesen ver”. A folyamatos ismétléseknek egyensúlyteremtő hatása van az autonóm idegrendszerre. Ezáltal kevesebb stressz hormon termelődik.

A módszert hatékonyan alkalmazhatják nemcsak a felnőttek, hanem a gyerekek, és a kamaszok is. Segít a mindennapos stressz levezetésében és fokozatosan járul hozzá a jó közérzet kialakulásához.

Az alapgyakorlatok a következők:

  • Elnehezedés-érzés: a test egy meghatározott részére koncentrálva az adott testrész (általában a kar vagy a láb) elnehezedését érjük el. Ezt egy adott gondolat folyamatos ismétlésével érjük el: „A karom nagyon nehéz”. Az elnehezedés érzését kiterjeszthetjük a test többi részére, majd az egész testre.
  • Melegségérzés: a gravitációs gyakorlathoz hasonlóan a test egy meghatározott részét érezzük először melegnek. Ez a melegségérzés később az egész testre kiterjed.
  • Légzésgyakorlat: a következő mondat ismétlése lehetséges: “A légzésem nagyon nyugodt.”
  • Has: a felső hasi részre koncentrálva érjük el a testrész felmelegedését.
  • Szív: a szívverés rendszeres és nyugodt lesz, ha az egyén a saját szívverésére koncentrál.
  • Fej: A következő mondat ismétlése lehetséges: “A fejem könnyű.”

 

A gyakorlatok kivitelezése 3-5 percet vesz igénybe, figyelve az alapgyakorlatok céljára (azaz ’elnehezedés’ és ’melegérzet’ és (például) ’a lélegzetvételre történő koncentráció’). Ülve végezzük a gyakorlatokat (vagy akár fekve is) csukott szemekkel.

Az autogén tréninget egy sötét szobában végezzük a lehető legnagyobb csendben.
Ajánlott az autogén tréning megfelelő technikáját szakember által vezetett tanfolyamon elsajátítani.

Hipertónia és stressz