Oszcillometrikus elven működő készülékek

Az oszcillometrikus elven működő vérnyomásmérő készülékek egy elektronikus nyomásérzékelő szenzort használnak. A mandzsettát egy, a készülékhez csatlakoztatott pumpa és szelep fújja fel, majd engedi le. A mandzsettát csuklós készülék esetén mérés közben szívmagasságba kell emelni. A mandzsettát a készülék a szisztolés nyomás fölé fújja, majd fokozatosan csökkenti azt egészen a diasztolés érték alá. A nyomásváltozások akkor jelennek meg, amikor a véráramlás először megszakad, majd újra elindul. Ezután erősödnek, majd csökkennek, míg végül eltűnnek, amikor a vér újra normálisan áramlik. Mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket algoritmus segítségével számítják ki.

 

Automata vérnyomásmérők

Oszcillometriás mérőeszközök

Az úgynevezett oszcillometriás vérnyomásmérő eszközök az auszkultációs módszerhez hasonlóan működnek. Az értékek akusztikus rögzítése helyett az oszcillometriás módszer az artériák nyomásváltozásait rögzíti és értékeli. Ezek a nyomásváltozások igen tipikus görbét követnek. A nyomásváltozások akkor jelennek meg, amikor a véráramlás először megszakad, majd újra elindul. Ezután erősödnek, majd csökkennek, míg végül eltűnnek, amikor a vér újra normálisan áramlik.
Mind a szisztolés, mind a diasztolés értéket algoritmus segítségével számítják ki. A kiszámolt értékek a kijelzőn jelennek meg.

 

Félautomata vérnyomásmérők

Oszcillometriás mérőeszközök

A félautomata vérnyomásmérő készülékek használata során a mandzsettát kézi pumpa segítségével fújják fel. A készülék automatikusan enged le. Ezen túlmenően a vérnyomás-értékek értékelése és kiszámítása ugyanúgy történik, mint az automata készülékek esetében.